Nieuws


Top 5 ernstige ongevallen op de werkvloer

23 nov 2018


Wat zijn de meest voorkomende ernstige ongevallen op de werkvloer in Nederland? En wat zijn de verhalen achter deze ongevallen: de oorzaken? Een overzicht van de top 5 ernstige ongevallen in een notendop.

TOP 5

Botbreuken, snijwonden, beknelde of geamputeerde ledematen, brandwonden of oogletsel. Ongevallen op de werkvloer leiden tot letsel en dat kan leiden tot ziekteverzuim. Soms is een ongeval zo ernstig dat een werkgever het moet melden bij de Inspectie SZW.

WANNEER ERNSTIG?

Als een medewerker na een ongeval op de werkvloer in een ziekenhuis moet worden opgenomen, blijvend letsel oploopt of zelfs overlijdt, is er sprake van een ernstig arbeidsongeval. De werkgever is dan verplicht het ongeval te melden bij de Inspectie SZW. Elk ongeval is een verhaal op zich. Het RIVM heeft al deze ‘verhalen’ – bijna 25.000 – opgeslagen in een grote database.

TYPE ONGEVAL EN PERCENTAGE

1. Vallen van hoogte 29% (*)

2. Contact met bewegende delen van een machine 22%

3. Vallende objecten 13%

4. Aanrijdingen van een voetganger door een voertuig 4,4%

5. Beknelling tussen een machine en een ander object 4,2%

* Vallen van hoogte is een verzamelnaam voor acht verschillende ‘val-scenario’s’, waaronder vallen van een ladder of trapje, vallen van steigers en vallen van een stilstaand voertuig. Getroffen worden door een vallend voorwerp vormt hier een apart type ongeval. Dit soort arbeidsongevallen staat op plaats 3 in de top 5 ongevallen.
 
« Terug
 
VLS Barometer

De VLS Barometer is een kwaliteitsmeetinstrument speciaal ontwikkeld voor onze bestaande klanten. Mocht u nog geen klant zijn van VLS dan kunt u deze als kwaliteitscriterium gebruiken.

Interesse? Vul dan de VLS Barometer hier in.

VLS on tour
Schoonmaakpoll

Wat vindt u na het schoonmaken belangrijk?